Aan diplomaten en ambassadeurs geen gebrek met de ‘R107-300SL’  van Patrick en Véronique Buelens uit Zemst

Aan diplomaten en ambassadeurs geen gebrek met de ‘R107-300SL’  van Patrick en Véronique Buelens uit Zemst

Nieuw lid in de kijker:

De sympathieke Patrick Buelens en Véronique uit Zemst leerden we kennen bij hun 1e clubrondrit in het voorjaar van 2022. Deze wisselende echte herfstdag in oktober 2023 brengt ons samen in hun knusse villa voor nadere kennismaking. Patrick heeft altijd wel voeling gehad met auto’s en oldtimers. Na een 1e BMW 2002 model 1974, aangekocht in 1994 en door hem gebruikt tot 1995, bekruipt hem meer en meer de ‘Mercedes Benz’ microbe.

In 1995 probeert hij het met een 1e koopje van 5000,-Bfr. Dit meer voor de fun, want deze W116 280SE, via een beenhouwer op de kop getikt, was echt wel meer een wrak. Na een jaar weet hij hem wel voor ’n kleine 9000,-Bfr. door te verkopen. Sowieso geen slechte zaak. In 1999 weet hij dan als 2e MB in Beringen een W115 250CE, een bar 8 met 6 cilinder motor op de kop te tikken. Deze wagen met full options, had een nieuwwaarde van 400.000,- Bfr in 1970. Deze 2-deurs coupé werd ontworpen door ‘Paul Bracq’. In 2004 werd hij terug verkocht, na 5 jaar rijplezier.

De SL-pagode van dezelfde ontwerper, is de droomwagen van Patrick en Véronique. Maar ook het moderner rijcomfort is niet onbelangrijk. Na lange tijd vinden ze eind 2021 uiteindelijk een alternatief met de R107 bij ‘Meor’ in Oostrozebeke En nog wel een cabrio, de wens van Véronique, die begin 2022 werd geleverd.

Als 3e MB hun R107 300SL uit 1988                                                                                      

De wagen is uitgevoerd in de kleur 147U ‘Arctic White’, verder aangekleed met interieur 271 ‘Leather Anthracite’ en uitgerust met een ‘Black Soft top’ fabric 9001. Vrij zeldzaam voor deze 300SL is de handgeschakelde 5-bak, gewild bij de liefhebbers, waarvan de productie slechts 2.429 stuks bedroeg. Daar de wagen eerst werd uitgeleverd in Italië, vinden we hier een unieke optie 341, namelijk extra pinkers op de flanken, zoals ginds werd verplicht. Verdere opties ‘zijn armsteun vooraan’, ‘elektrische verwarmde en verstelbare spiegels’ en ‘airconditioning’. ‘Isolerend glas’ rondom en ‘verwarmd’ achteraan vervolledigen de optielijst.

‘Meor’ zorgde voor een meer dan correcte levering. Wegens lekkage werd een nieuwe radiator geplaatst en  het glas van de verlichting voor en achter vervangen wegens barstjes. Bij aankoop door Patrick stond de teller op 164.551 km. Bij het begin van het carpas-systeem in 2000 stond de teller op 106.000 km.

BMBC ervaring en verdere renovaties                                                                               

Naast hun aankoop gaan Patrick en Véronique ook direct op zoek naar een geschikte club. Criteria zijn leuke rondritten, nieuwe contacten leggen en tweetaligheid. Dit daar Véronique van thuis uit Franstalig is, ondanks dat zij het Nederlands ook heel behoorlijk onder de knie heeft. Om die redenen verkozen ze de BMBC. Daar maakt zij wel de bemerking dat het jammer is dat slechts weinig Franstaligen aan de rondritten deelnemen. Nochtans zijn ze zeker zeer enthousiast over de in 2022 en 2023, al in totaal 6 meegereden ritten. Als uitschieter hierbij de in juni dit jaar gereden ‘Entre Sambre et Meuse’. Dit dank zij de zorgvuldig uitgekozen start- en finish-locatie en de tot de verbeelding sprekende landschappen onderweg. Het overheerlijke tafelen, met het onverbeterlijke vergezicht en de voorbijglijdende paragliders, in een echt zomerse setting, maakten het geheel compleet.

Vooraf werd de 300SL nog stevig onderhanden genomen. 1e aanzet was een opmerking bij de technische controle voor de ophanging. Hiervoor kwamen ze terecht bij clublid ‘Terrijn’ uit Kampenhout, met specialisatie in de 107 reeks. Samen met hem werden alle aandachtspunten van de wagen ineens aangepakt. Naast de ophanging werd ook de airflow-sensor gereviseerd.

‘Terrijn’ keek daarnaast vooral naar de volledige basis zoals o.a. onderkant en chassis. Onder de ABS pomp diende de draagbalk vernieuwd en dankzij o.a. zeer veel uren laswerk, werden alle zwakke carrosseriedelen van roest ontdaan en ineens ten gronde aangepakt en vernieuwd.

Historiek met een bestuurderszetel voor de ‘echte’ ambassadeur                                     

Patrick heeft alle 3 vorige eigenaren kunnen traceren. Reden waarom de wagen eerst in Italië werd afgeleverd is zijn 1e eigenaar. Dit was een Luxemburgse ambassadeur, destijds werkzaam in Italië. Na een 8-tal maanden, in juli 1989, werd hij door dezelfde man in België ingeschreven.

Als 2e eigenaar vindt hij een bakkersvrouw uit Koksijde terug. Zeer toevallig werkzaam in dezelfde bakkerijsector als Patrick. De voor deze mevrouw aangeschafte wagen wordt echter te weinig gebruikt waardoor het bakkersechtpaar, waarmee Patrick recent een gesprek had, na enkele jaren de wagen te koop stelde. Daarna leek dit met spijt in het hart volgens de gevoerde conservatie…

De 3e eigenaar waaraan ze hem verkopen is terug een Belgisch diplomaat, die o.a. op de ambassades van Rome, Kiev, Kroatië, Roemenië en in Azië werkzaam was. Hij liet de 300SL tijdens heel deze periode onderhouden bij ‘Meor’, met getuige al de destijds opgemaakte facturen. Ook toen al vonden carrosseriewerken plaats en werden de velgen herspoten. Het is hier dat de wagen eind 2021’te koop’ in het vizier van Patrick en Véronique kwam.

Patrick en Véronique als trotse 4e eigenaar                                                                         

Even trots voor hun beroep kunnen we zowel de bakkersvrouw, als Patrick en Véronique, als fiere ambassadeurs van hun beroep benoemen. Allen tevens zo enthousiast over deze 300SL dat we ze gerust als liefhebbers van het merk kunnen beschouwen. Kleine viervoeter, hondje ’Neo’, hun ‘compagnon de route als 2e vaste passagier, mogen we in dit rijtje zeker niet vergeten.

Wetende dat Patrick op dit moment uitkijkt naar de levering van zijn nieuwe GLC en Véronique naar die van haar EQA voor de uitoefening van hun beroep, maakt hun toch bijkomend wat tot ambassadeur van de ‘Ster’. We kunnen gerust stellen dat die ambassadeur-bestuurdersstoel van de 300SL hen zeker verdiend toekomt. Verder wensen wij hen maximaal genot van hun mooie ‘cabrio’ toe en danken hun om dit verhaal met ons te delen.

 

Tekst: Rob Cornelis                                      Foto’s:  Waldo Cornelis

       

error: Content is protected !!