21 JULI: TRADITIE EN VERNIEUWING

Al vele jaren reserveert de Belgische Mercedes-Benz Club traditiegetrouw 21 juli voor “thuisblijvers” en het is vaak de gelegenheid voor een mooie rit in de zon.

Maar dit jaar is niet zoals andere wegens Covid19, die ons bijna dwingt thuis te blijven. Uitstapjes en vakanties in binnen- en buitenland zijn moeilijk te regelen en beperkingen van overheidswege verhinderden ons, als vereniging, een rit voor onze leden correct te organiseren. Maar er zijn geen problemen, alleen oplossingen! Daarom heeft het bestuur besloten de organisatie van de rondrit van 21 juli uit te besteden aan een professional, zodat onze club kan meeliften op zijn werk. Dit was de enige manier om de leden samen op de weg te laten zijn met inachtneming van de wetgeving.

De keuze viel op de website www.CCC-rally.com en zijn dynamische ondernemer Heinz Jacobs die een “kant-en-klare” rit van 130 km vanuit Leuven door de Kempen verzorgde, gevolgd door een uitstekende maaltijd geserveerd door Dave’s team (www.kuzina.be). De in de titel van dit artikel genoemde innovatie komt in de vorm van participatie; het is immers via een app dat de deelnemers toegang hadden tot een roadbook dat volledig via smartphone beschikbaar was, ook al hadden sommigen (waaronder uw redacteur) uit voorzorg om een papieren roadbook gevraagd!

Op de ochtend van deze zonnige zondag arriveerden meer dan zestig auto’s bij het Business Center in Leuven, waar het mogelijk was een kopje koffie met gebak te nuttigen. Maar de hoofdzaak was samen te komen, vrienden weer te zien en de laatste restauraties of reparaties te bespreken die tijdens deze lange periode waren uitgevoerd. De glimlach op de gezichten van de leden was een genoegen om te zien en de sfeer was al op zijn best. Heinz gaf een briefing om de werking van zijn app en het elektronische roadbook uit te leggen, vele vragen en verzoeken bewezen de interesse van iedereen… of de angst om het niet te halen! Vóór die dag had Heinz echter al per e-mail vele preciseringen en details van de operatie doorgegeven. Hij legde de kleine trucjes uit die in acht moesten worden genomen, de gedeelten waar een bepaalde snelheid in acht moest worden genomen, hoe met de app moest worden omgegaan, enz… Kortom, minuut na minuut werd het vertreksein gegeven om het verkeer niet te hinderen. Het was onze eerste rit met dit systeem! “Innoveer of sterf’’, zoals het gezegde luidt!

Hier gingen we dan, mijn vrouw en ik, op weg naar de zonnige wegen, niet mijn mobiele telefoon volgend (die steeds afging!), maar het voertuig voor me, in dit geval de rode R129 van onze vrienden Michel en Myriam Dezeutter (bekend als M&M’s!) die het elektronische roadbook wel volgden op hun smartphone! Voor één keer was het volgen aangenaam, ik hoefde me geen zorgen te maken over richtingsveranderingen, noch hoefde ik mijn ogen op de kilometerteller gericht te houden. Het was een waar genoegen om zo te rijden. Rond het middaguur, na ongeveer 50 km, stopten we voor een drankje op het terras en daarna gingen we weer op weg. Via Hoegaarden, Tienen, Hasselt, reden we richting Beringen toen de smarphone-gids de geest gaf. Er was geen mogelijkheid om de toepassing opnieuw te starten! Het was de Berezina! Gelukkig blijft, ook al is de technologie goed, het papieren roadbook (uit voorzorg genomen) een veilige gok en het was toen dat ik de leiding ‘’van het konvooi’’ (van twee auto’s!) overnam en het was “op de ouderwetse manier” dat we de laatste ontmoetingsplaats in Geel bereikten. Op de grote parkeerplaats waren veel deelnemers al gearriveerd en genoten van een biertje of een glas wijn. Dave’s team was druk bezig met het serveren van de avondmaaltijd van gegrild vlees en diverse bijgerechten. Een genot! Veel kleine gerechten, een zeer vriendelijke bediening aan tafel en natuurlijk was het enige gespreksonderwerp de app en het gebruik ervan. Sommigen verwonderden zich over de technologische vooruitgang, terwijl anderen bijna bereid waren terug te keren naar postduiven!

Unanimiteit is zeldzaam en kritiek is gemakkelijk, maar op die dag was het belangrijk niet te vergeten dat er zonder CCC-Rally geen rit voor onze leden had kunnen zijn! Uiteindelijk werd er tijdens de avond meer gelachen dan geweend.

Tegen het einde van de maaltijd, aangezien er een kleine wedstrijd was gekoppeld aan het gebruik van de app, haalde Heinz de winnaars op het podium: bronzen medaille voor Isabelle en Thierry Mortier, die zeer allert waren geweest op de briefing! Zilveren medaille voor Carlo Marchand (pas lid) en zijn partner en tot slot gouden medaille voor Marnix Loontjens die samen met een vriend in een Pagode reed: met 19 jaar zijn de apps onder de knie! Bravo Marnix. Hij heeft het ver geschopt, het jongetje dat met zijn vader naar Ghislenghien kwam tijdens mijn Verrassingstocht van 11-09-2011! Ik herinner me nog (zie foto) dat hij zijn verzameling miniaturen had meegenomen die hij op een tafel in de hal had uitgestald. (zie foto). Hij werpt zich nu op als winnaar en zijn vader Alexander moet erg trots op hem zijn (en is dat hij ook!).

Na het welverdiende applaus en voor sommigen een laatste drankje of een paar foto’s, was het tijd voor iedereen om naar huis te gaan. Morgen is er weer een dag en zullen er weer meer ritten van onze Club zijn, want dat is wat onze leden willen en het maakt niet uit of het voor traditie is… of voor vernieuwing!

Tot ziens,
Jean-Marie Boussy

error: Content is protected !!